BALI’NIN TARİHİ
Tarihi milattan önce 2000 yılına dayanan Bali, tanrılar adası olarak anılıyor ve Endonezya’nın diğer yerlerinden daha farklı bir kültüre sahip. Endonezya’nın genelinde halk Müslüman olmasına rağmen Bali halkı Hindu inanışına sahip ancak Bali’ye özel Budizm ile karışmış farklı bir Hinduizm inançları var. Dinlerine çok bağlılar ve kültürleri de bu inanış üzerine şekillenmiş durumda. Bali’deki geleneksel evlerin neredeyse hepsinin tapınağı var, böylece evlerinin bahçesinde ibadet edebiliyorlar. Ayrıca pek çoğunda görkemli bir giriş kapısı bulunuyor. Sokaklarda, tapınaklarda, dükkan önlerinde, otellerde yani neredeyse her yerde palmiye yaprağından yapılma mini kare veya yuvarlak tabakların içinde çiçekler ve tütsü göreceksiniz. Bunlara Canang sari deniyor ve Hindu inanışına göre Bali halkı tanrılarına şükranlarını sunuyor bunlarla ve her gün yenilerini yapıyorlar. Ayrıca dini törenlerde kadınlar kafalarında büyük sepetlerde meyveler taşıyorlar. Bali’de geleneksel dans kültürü de yine dini efsaneler üzerine kurulu. Bali takvimine göre Saka yeni yılı olarak geçen tarihte bir gün sessizlik ilan ediliyor. O gün kimse çalışmıyor, elektrikli alet kullanmıyor, adaya uçak bile inip kalkmıyor. Nyepi denilen bu sessizlik gününün 2019 tarihi 7 Mart’a denk geliyor.
BALİ TÜRK VATANDAŞLARINDAN VİZE İSTİYOR MU?
Endonezya, Türkiye’den vize istemiyor. Yani Bali’ye herhangi bir vize veya belge göstermeden girebiliyorsunuz. Girerken pasaportunuza bir damga basılıyor ve bu damga size Endonezya içinde 30 gün kalma hakkı veriyor. Daha uzun kalmak istiyorsanız 30 günün sonunda ülkeden çıkış yapıp tekrar geri dönmeniz ya da göçmenlik bürolarına uğrayıp vizenizi uzatma prosedürünü öğrenmeniz gerekiyor.
BALİ’DE MEVSİM
Bali için en güzel zamanlar Haziran ve Ağustos arası zamanlar olarak geçiyor yani bizim yaz dönemimize denk geliyor. Ara sezonlar ise Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim arası dönemler oluyor.
BALİ’ DE NE YENİR
Bali’nin en temel yiyeceği pirinç, sadece yemek kültüründe değil inanışlarında da pirincin yeri var. Bali’de menülerde en çok göreceğiniz iki yemek Mie Goreng ve Nasi Goreng. Mie Goreng sebzeli, tavuklu, etli, deniz ürünlü gibi seçenekleri olan noodle, üzerinde bir de kızarmış yumurta ile servis ediliyor. Nasi Goreng de aynısının noodle yerine pirinç ile yapılanı diyebiliriz. Satay diye geçen yemekler şişe geçirilmiş baharatlı soslarla hazırlanan farklı et çeşitleri oluyor. Tavuk, dana vs. her çeşit var. Bebek Betutu, ördeğin çeşitli baharatlarla doldurulup muz yapraklarına sarılıp fümelenmesi ile yaptıkları bir yemek. Nasi Campur, buharda pişirilmiş pirinç ve yanında çeşitli mezeler ile sunulan bir yiyecek.
BALİ’DE GECE HAYATI
Bali’de genel olarak gece hayatı plajda daha hareketli. Arada sokaklarda barlara da rastlayabiliyorsunuz. Daha çok gün batımının keyfini çıkarıyor insanlar.
BALİ BALAYI İÇİN UYGUN MU?
Bali her seyahat severin kendi zevkine uygun bir şeyler bulabileceği, çok fazla gezilecek yer ve yapılacak şey olan bir yer. Özel havuzunuzda yüzen kahvaltılar, çift için Bali masajları, romantik gün batımları, harika konseptli beach club’lar tercihiniz ise Bali tam size göre. Bunların hepsinin dünyanın pek çok yerine ve hatta ülkemize göre oldukça uygun fiyatlarda olması tabi ki en güzel yanı. Bir de üstüne kültür, macera seyahatlerini seviyorsanız, sörf vs. gibi aktivite merakınız varsa Bali tam size göre.
Bali'yi asla unutmayacaksınız...